dissabte, 14 de juny del 2014

Planeta Kepler-10C


L’acabat d’anunciar descobriment d’un nou tipus de planeta podria suposar un gir en totes les suposicions fetes pels astrònoms fins al moment. Té grans implicacions per a la història de l’univers. Es tracta d’un nou tipus de planeta rocós, el pes del qual és 17 vegades més que la Terra i un tamany 2,3 vegades més gran.
L’equip d’astrònoms va utilitzar l’instrument HARPS-North al telescopi Nazionale Galileo (TNG) de les Illes Canàries per a mesurar la massa d’aquest nou planeta anomenat Kepler-10C. Com que el planeta va resultar tindre una massa tan gran, es va suposar que la seua formació estava feta de gasos o materials fosos. La sorpresa va ser quan van descubrir que el planeta tenia una composició densa, estava format, tan per roques com per altres sòlids. Les teories de la formació dels planetes actuals no podien explicar com un planeta rocós tan enorme s’havia pogut desenvolupar.
 El Kepler-10C circumda una estrela similar al Sol, una vegada cada 45 dies. Es troba a uns 560 anys llum de la Terra, en la constel·lació de  Draco
El sistema on es troba el planeta Kepler-10C té uns 11 milions d’anys, el que significa que es va formar a menys de 3 milions d’anys després del Big Bang. L’univers primitiu només contenia hidrògen i heli; els elements més pesats necessaris perquè es donaren les roques, eran el silici o el ferro, van ser creats en les primeres generacions d’estreles. Quan aquestes estreles van explotar, les seues partícules es van dispersar i van formar part de posteriors generacions de planetes i estreles.
Aquest procés deuria d’haver tardat milers d’anys a formar roques tan grans, no obstant això, aquest planeta mostra que l’univers va ser capaç de crear roques gegants, inclús durant l’època quan els elements pesats eran escasos.
Kepler-10C ens mostra que els planetes rocosos podrien haver-se format molt abans del que es pensava. Per tant, si s’han pogut formar roques també s’ha pogut formar vida.
 Com a conseqüència d’aquest descobriment els astrònoms no han de descartar les velles estreles en la seua búsqueda de planetes similars a la Terra. Si les estreles velles poden albergar planetes rocosos com la Terra, aleshores tenim més posssiblitats de localitzar planetes habitables en el nostre veïnat còsmic.

Bibliografia:

1 comentaris :

Anònim ha dit...

Les noticies relacionades amb els decobriments de planeres o estreles em resulten molt interessants. Cada vegada descobrim més plantes i altres cossos celestes amb característiques molt particulars.
L'univers és infinit i és molt important per a l'evolució i l'avanç científic i tecnològic conéixer amb més profunditat el que ens envolta.

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.