dissabte, 14 de juny del 2014

Projecte Illustris


El projecte Illustris el porta a terme el Harvard-Smithonian i l’Institut Heidelberg (Alemanya ). Aquest projecte permiteix la recreació per primera vegada dels 13.000 milions d’anys que es
creu que té l’evolució còsmica, en una resolució sense precedents.

Illustris té un software capaç d’usar 12.000 milions de píxels en 3D. S’han necessitat cinc anys per poder desenvolupar el programa. Els càlculs reals de temps de processament van portar tres mesos, utilitzant 8.000 ordinadors en paral·lel.

Per als astrònoms i els ingeniers en computació, les proves superades amb la complexitat que comportaven, estan entre les majors dels últims temps. Com a referència diuen que si s’haguera fet en ordinadors convencionals, el treball haguera portat uns 2.000 anys. La manca de potència de càlcul i la complexitat de la física han sigut uns dels principals obstacles, amb la formació d’estreles, galàxies, forats negres i explosions de les supernoves.

La simulació comença uns 12 milions d’anys després del Big Bang; amb aquest projecte, els astrònoms volen descobrir alguns misteris que no han sigut possible determinar usant els telescopis espacials. Fins ara, cap simulació ha sigut capaç de reproduir l’univers a tan xicoteta i tan gran escala simultàniament.

"Illustris és com una xicoteta màquina del temps". Es pot anar cap avant i cap arrere en el temps, fer una pausa en la simulació i apuntar amb el zoom a una galàxia específica, o a un cúmul de galàxies, per veure tant el que passa com el que ha passat.

En resum, Illustris és una realitat virtual que ens pot mostrar 13 milions d’anys d’evolució còsmica dins d’un cub que té 350 milions d’anys llum en cada costat.















Bibliografia:
http://www.lr21.com.uy/mundo/1173147-crean-illustris-universo-virtual-con-13-000-millones-de-anos-de-evolucion-cosmica
http://www.neoteo.com/illustris-el-primer-simulador-realista-del-universo/

1 comentaris :

Anònim ha dit...

El projecte Illustris del qual parla aquesta noticia em sembla fascinant. M'interessa molt els origens de l'univers i per mi és increïble com es pot arribar a descobrir el que va passar a l'univers tants milions d'anys enrere, quan ningú no va poder veure el que passava.

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.